Goede voornemens

Aan het eind van een kalenderjaar wordt de balans opgemaakt. Achterom kijken om daarna ook de blik op het nieuwe jaar te richten.En aan een nieuw jaar worden vaak goede voornemens gekoppeld. Logisch, het is een prachtig moment om het anders te gaan doen. Een moment om goede voornemens te formuleren en te delen met de mensen om je heen zodat het plan nog meer kans van slagen heeft.

Goede voornemens, wat maken ze zo goed? Ze zijn ‘goed’ door het veranderen van minder goed gedrag naar gedrag dat beter voor je is. Je brengt een positieve verandering in jouw persoonlijk leven teweeg. Een positieve verandering dat effect heeft op je leven, op je gezondheid. Van te veel roken, te veel eten, te veel stress, te veel geld uitgeven, te vaak boos worden, te vaak over je grenzen laten gaan, te weinig bewegen, te weinig sociaal contact onderhouden, te weinig slapen enzovoort. 

Goede voornemens onder woorden brengen, uitspreken wat je wilt veranderen. En laat dat veranderen nou zo ontzettend lastig zijn. Wat is het een hardnekkig iets, dat vervelende patroontje dat bij jou op je schouder zit en zich prettig voelt als jij doet wat je altijd doet. Als ik lees hoeveel procent van de goede voornemens slagen, dan is dat patroontje op je schouder niet zo eenvoudig weg te halen. Op de site van menshealth.com lees ik “negentien procent van de respondenten wist hun goede voornemens 2 jaar lang vol te houden”. Gewoon omdat het er al zo lang zit en het zo dominant aanwezig is.

Als ik mijn professionele gereedschapskist open en kijk welk gereedschap aansluit bij het doen slagen van goede voornemens zie ik een effectieve aanpak. De gespreksmethodiek die ik tijdens mijn opleiding heel grondig heb aangeleerd gekregen begeleidt effectief naar gedragsverandering.  Tijdens een eerste sessie brengen we in kaart welk patroon zo hardnekkig is en je zo moeilijk verandert krijgt. Tijdens de sessies die volgen gaan we een laagje dieper kijken en zoomen we in op de vraag waardoor het komt dat deze verandering van een patroon zo lastig voor je is. Daarna zoeken we naar de sleutel op weg naar je goede voornemen. Na zo’n 3 á 4  gesprekken zal je vanuit een stevige basis op weg naar je doel gaan. Deze gesprekken worden vaak gedeeltelijk vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoed. 

Op weg naar een duurzame gedragsverandering.