Wat doet Esther?

Als mensen mij vragen ‘wat doet Esther’ wat zeg ik dan?  Wat is psychosociale begeleiding?

Stel je eens voor dat je je heel somber voelt. De stapel schaamtevolle ervaringen uit het verleden zijn teveel om je fijn te voelen. Je raakt de weg kwijt, weet niet meer hoe verder. En dan mag je aan tafel vertellen over die grote stapel, die je zo in de weg zit. De sfeer is veilig, je wordt aangemoedigd om onder ogen te zien waarvoor je je schaamt en je spreekt het uit. De pijn onder ogen zien helpt je om een beetje los te laten. Er komt weer energie en steeds meer toekomstperspectief.  Ik ondersteun mensen die met oud zeer rondlopen en daardoor somber zijn en/of depressieve klachten hebben.

Stel je eens voor dat je op je werk gefrustreerd raakt door de manier waarop gecommuniceerd wordt. Het vreet aan je, je piekert en maakt je regelmatig ontzettend boos. De boosheid groeit en alles wat er gebeurt bevestigd je in je frustratie. Hoe verhelderend is het om tijdens gesprekken inzicht te krijgen dat het niet de situatie is die je een naar gevoel geven, maar de manier waarop je ernaar kijkt en wat je erover denkt. Nee, het probleem is niet opgelost, maar je kan er veel beter mee omgaan. Er komt meer rust in je hoofd, meer rust in je lijf. Ik ondersteun in veranderingsprocessen. Andere manieren van kijken naar en op een andere manier leren omgaan met je probleem geeft minder stress en meer rust.

Stel dat je steeds in dezelfde patronen verwikkeld raakt, dat je opmerkt ‘het was weer zover’. En dan hoor je jezelf tijdens een gesprek zeggen dat je nooit geleerd hebt hoe je anders kan reageren. Je doet het altijd op jouw vertrouwde manier en nu begrijp je waarom je het altijd op die vertrouwde manier doet. Maar het kan natuurlijk ook anders. Tijdens de gesprekken weet je hoe je het anders gaat aanpakken.  De bubbel van herhalingen spat open, je stapt er uit. Ik stel vragen en leg linken met manieren van denken, voelen en doen. Er komt inzicht waardoor mensen begrijpen met welk patroon ze willen stoppen. Er komt richting en actie om het anders te doen.

Stel dat je op een punt staat in je leven dat je merkt dat er werk aan de winkel is. Je wilt graag gezonder omgaan met je valkuilen en bezig gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Alleen weet je niet goed waar te beginnen en welke valkuilen er in jouw leven spelen. Aan de hand van gesprekken en het boek ‘Leven in je leven – leer de valkuilen in je leven herkennen’  help ik je dit proces te starten. Blinde vlekken (valkuilen) worden zichtbaar en er worden concrete stappen gezet. De trajecten zijn erg leerzaam en bevorderen je gezondheid.

Wat doe jij als psychosociaal begeleider, Esther?

Ik begeleid mensen naar een prettiger leven. Dit doe ik d.m.v gesprekken en door het gebruik maken van tools die stress gerelateerde klachten verminderen, veerkracht vergroten en gezondheid verbeteren.