Gedragsverandering

“Als er niets verandert zal het probleem voortduren”, een citaat uit een boek over hulpverlening bij functioneringsproblemen (bron; inleiding in de counselling – Markus van Alphen).

Ik denk terug aan de begeleiding van een meneer die na een langdurige, hectische periode in zijn leven tot rust kwam. Logisch denk je misschien, rust na een hectische periode is dan nodig. Dat is waar, toch was de keuze aan rust voor hem helemaal niet vanzelfsprekend. Met het hoofd wel, maar zijn hart volgde daar niet in.  Nadat hij in de eerste gesprekken vertelde over alle nare ervaringen die hij had meegemaakt daalde het stof langzaam neer. Er kwamen tranen, er ontstond woede en schaamte kwam omhoog. Dat was pittig, onder ogen zien wat er allemaal is gebeurd valt niet mee. Maar we namen de tijd en na een paar gesprekken kreeg zijn proces naar gedragsverandering een andere energie. Van negativiteit en pijn zag ik zijn gezicht oplichten. Ja, dat is waar hij naar toe wilde! Zijn leven leiden met focus op rust.

De ideeën om dat te realiseren kwamen omhoog, hij verwoordde wat hij graag zou willen en ik ging coachen. Je wilt graag….., hoe ga je zorgen dat je daar komt? Coachen naar gedragsverandering. Het lukt hem, hij werkte aan concreet geformuleerde doelen en bedacht bij hem passende strategieën om deze doelen te bereiken. Wat een proces, prachtig om van afstand te zien hoeveel kracht er in mensen zit.

Kracht die er is, maar nog wel gebruikt moet worden.

Gedragsverandering is niet makkelijk, maar wel mogelijk.