Een tikkie met een groots effect

Op 4 juni bereikt ons het afschuwelijke bericht dat er een grote brand gaande is in het vluchtelingenkamp in Duhok. Wat verschrikkelijk!  Een grote brand die de tenten in vlammen laat op gaan. Tenten, die ondertussen de vaste woonplek zijn geworden van zoveel mannen, vrouwen, kinderen, ouderen en baby’s. Mensen zoals wij die tegenkomen in onze eigen woonplaats, die lange tijd geleden de luxe kenden zoals wij. Ze hebben al zoveel meegemaakt en nu dit……..

Terwijl ik beduusd in mijn relaxte tuinstoel zit, luistert Henk Jan een bericht die hij zojuist binnen krijgt. Het is afkomstig van dominee Johanna Marten, de man die zoveel betekent voor de mensen in de vluchtelingenkampen in Irak. Zelf Irakees, maar wonend in Nederland is hij een grote, drijvende kracht voor de noodhulpverlening in Irak. Zijn stem klinkt vertrouwd, de boodschap niet. Er zijn mensen in nood, vluchtelingen verkeren opnieuw in gevaar en angst.

Binnen een uur na het beluisteren van het bericht is door Henk Jan een ‘tikkie’ geplaatst in de app-groep HulpIrak. Wil je mij alsjeblieft betalen voor ‘Noodhulp Brand Kamp Irak‘”.  De aanvullende beschrijving luidt “een grote brand heeft 400 tenten verwoest in een Yezidi kamp. Een kamp waar onze kleding ook naar toe gaat. 25 gewonden in het ziekenhuis waarvan 6 kritiek. Dominee Marten is daar nu en vraag onze noodhulp. Daarom stuur ik een tikkie in de groep voor donatie. Uiteraard vrijblijvend, iedereen doet al veel voor Hulp Irak. Maar toch van harte aanbevolen”.Een paar uur later kan er opnieuw een bericht in de app-groep gedeeld worden “totaal is er nu 3500 euro overgemaakt. Als er meer binnenkomt storten we het er achter aan. Alle gulle gevers; erg bedankt!!!! het is ver boven verwachting”

Dat zo’n ogenschijnlijk kleine reactie op een groot drama zo’n groot effect kan hebben. We zijn onder indruk en bidden dat deze 3500 euro tot zegen mag zijn voor onzen naasten in het vluchtelingenkamp in Duhok.