Sport als leermeester

In januari 2015 schaatsten we voor het goede doel “Weissensee4kids”. Dit was voor mij de eerste keer dat ik meedeed.

Naast het plezier en de prachtige omgeving zijn het belangrijke leermomenten voor mij geweest.

Wat ik leerde op de Weissensee, de ‘Spielplatz der Natur’?

  • Vaardigheden ontwikkelen- voordat ik aan deze uitdaging begon heb ik in 10 lessen de schaatstechniek onder de knie gekregen wat mij hielp om met minder inspanning meer kilometers af te leggen. 
  • Materiaal op orde hebben – materialen die nodig zijn om een lange dag op het ijs door te brengen. Schaatsen waarin mijn voeten het een dag vol konden houden, thermokleding, vaseline om te beschermen tegen de kou, een goede helm, skibril, schaatspak, kniebeschermers een lange lijst met spullen die elk jaar weer van de vliering wordt gehaald. Fijn en praktisch om deze spullen in huis te hebben en voorbereid te zijn op kou, valpartijen en comfort.
  • Luisteren naar ervaring van anderen –  ik leerde o.a.mijn spullen de avond voor de tocht in goede volgorde klaar te leggen zodat je in alle rust kan aankleden (haha, de adrenaline giert al door je lijf). 
  • Bij mezelf blijven – ik leerde dat het belangrijk is om je eigen capaciteiten helder te hebben. Ik weet dat 200 kilometer schaatsen voor mij niet is weggelegd, maar wat nu als ik om 7 uur start en me voorneem om tot 4 uur door te schaatsen? Dat zie ik wel zitten, zeker als het in mijn eigen tempo en met wat rustmomenten gaat. Zodoende kwam ik op afstanden van 100-150 kilometer. 
  • Reflecteren – sport houd je een spiegel voor. Ik vroeg mij bijvoorbeeld af hoe het komt dat ik zo’n moeite heb om van het ijs te stappen en te denken dat het mooi genoeg was. Waarom ben ik tijdens het schaatsen geneigd om de lat steeds hoger te leggen?
  • “Je kan meer dan je denkt” – regen, wind en kou zijn van die vervelende aspecten die mij mijn hoofd lieten zakken en mij de moed ontnam. Nu weet ik dat die regen, die wind en die kou niet leuk, maar niet onoverkomenlijk zijn. Laat maar komen, want ik kan meer aan dan ik dacht.
  • Successen vieren – na een sportevenement is het heerlijk om na te genieten van de ervaringen, verhalen van anderen en je eigen succes. Ik leerde om ook eens stil te staan en blij te zijn bij wat ik had gedaan.

In mijn rugzak zit een voor mij vrij nieuw motto dat als volgt klinkt ‘van sporten wordt je wijzer’

Esther